Kedi aşı takvimi: Kedime hangi aşıları yaptırmalıyım?

 

 Öncelikle bir evcil hayvana sahip olduysanız, aslında dört ayaklı bir çocuğa sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Hem onun bakımını yerine getirmek hem de sağlığını korumak, tamamen biz kedi sahiplerinin sorumluluğu altındadır.Peki kediler için hangi önleyici tedaviler uygulanır? Yapılması gereken aşılar yada uygulamar nelerdir?

Halk arasında dillendirilen 'kist aşısı' diye bir şey aslında yoktur. Bu, bir ilaç enjeksiyonudur. Yani aşı değildir. Aşı ise bilindiği üzere viral enfeksiyonlara karşı korunmak için vucuda zerk edilen ölü yada zayıflatılmış virüslerdir. Doğru adlandırılışıyla-, (bağırsaklardaki parazitlere karşı) ''antiparaziter uygulama'' iğne ile uygulanabileceği gibi, artık ağızdan verilen tabletler yada içparazite de etkili ense damlaları ile aynı işi görmektedir. Yavru kedilerin ilk aşılarına başlamadan önce, (her ne kadar bebeklerim bizim elimize doğan sağlıklı ve parazitsiz bebekler olsa da), veteriner hekim arkadaşımız içparazitlere karşı önleyici tedavi olarak, 6 - 7 haftalık olduklarında antiparaziter uygulama yapıyor. Bu uygulama bebeğin karnesine işleniyor ve ömür boyu 3-4 ay aralıklarla sürekli tekrar etmek gerekiyor. Böylelikle kedinin bağırsaklarında iç parazit oluşmasını önlemiş oluyoruz. Kedi-köpek tüyünün yutulması durumunda insan vucudunda kiste sebebiyet verdiği inanışının dayandığı yanlış bilgiyi de aydınlatmakta fayda var. Bu tarz problemlere yol açan kedi ve köpeklerin bağırsaklarında yaşayan ve dışkı yoluyla bulaşan parazitlerdir ki, insan sağlığı için bu uygulamayı düzenli olarak gerçekleştirmekte fayda var.

 

 

Kedilerin kendi sağlığı için yapılan aşılamalar ise,

*8./9. haftalıkken bir doz ve 11./12. haftalıkken bir doz olmak üzere toplamda iki doz karma aşı. Bu aşıya karma aşı denmesinin sebebi 3 farklı viral hastalığa karşı uygulanmasıdır. İki doz bebeklik karmasından sonra yılda 1 kez tekrarlanır.

*4-5 aylık olduktan sonra bir doz kuduz aşısı. Bu aşı biri doz yapılır. Ve daha sonra yılda 1 kez tekrarlanır.

Bir diğer aşı ise karma ile kuduz aşılarının arasında uygulanan Felin Leukemia - Kedi Lösemisi aşıdır. Ancak koruyuculuğunun düşük, yan etkilerinin fazla olması hasebiyle pek de tercih edilmeyen bir aşı türüdür. Bu da aynen karma aşı gibi, yavruyken üç hafta arayla 2 doz, sonra yılda 1'er kez uygulama ile devam eder. Ancak ABD gibi ülkelerde aşılara ve yan etkilerine karşı organize olan hayvan örgütlerinin de düşüncelerini dikkate almak gerek.

(Yine de en ayrıntılı bilgi için veteriner hekiminize danışmanızı öneririm.)

 

 

Haberler

Federasyon Hakem adaylığım onaylandı!

Yıllardır devam eden felinoloji eğitimim ve kedi yarışmalrında üstlendiği görevler sonucu, Dünya Kedi Federasyonunun Uluslararası Hakemlerine aldığım eğitimler...

 

BEST OF BEST ! En iyinin de en iyisi !!!

1-2 Şubat tarihli Uluslararası Kedi yarışmasına katılan Joker, Best Of Best 1; Fleur Best of Best Kitten&Junior seçildi.

Yavrular

photo

 

 

 

 

 

British Shorthair Bebekler

Yeni doğan bebeklerimizi görmek için ''yavrular'' sayfamızı ziyaret edebilirsiniz..